fbpx

Obiective Turistice din zona

Țara noastră a primit un dar extraordinar: abundența resurselor turistice. Când vii la noi, îți propunem să vizitezi măcar unul dintre obiectivele din această listă.

Baza de agrement a Salinei Praid este amenajată la “Orizontul 50”, care se află la o adâncime de 120 m de la suprafaţă. Transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei pe o distanţă de 1250 m până la poarta de intrare în baza de agrement.

Odata ajunşi la nivelul Bazei de agrement, vă puteţi bucura de prezenţa tuturor dotărilor specifice unei mici comunităţi: sistem de iluminat, wireless şi televiziune, terenuri de joacă pentru copii, spaţii de creaţie şi agrement, capelă ecumenică, cafenea, cinema 3D şi o farmacie cu produse naturiste.

Temperatura medie anuală din subteran este de 16 grade Celsius.

Pe traseul de ieşire din Baza de agrement, la “Orizontul 60” găsiţi zona de vizitare Panorama Belvedere “Mina Iosif”. Tot la acest nivel puteţi face o degustare de vinuri şi puteţi servi masa, bucurându-vă de un meniu variat de produse preparate în restaurantul propriu.

În decursul unui an, Salina Praid este vizitată de aproximativ 400.000 de persoane, iar în sezonul de vară numărul persoanelor care intră în incinta salinei ajunge pâna la cifra de 2500-3000/zi.

În perioada de vară, după vizita din subteran vă aşteptăm şi la ştrandul nostru.

Contraindicaţii la vizită: tuberculoză, bolile acute respiratorii, tensiune mare (faza a treia), cardiopatie ischemică, boala Basedow, boala sistemului nervos manifestată prin leşinări şi ameţeli, claustrofobie, sarcină avansată.

Cover foto: Dezső László
Sursa:https://visitharghita.com/ro/places/salina-praid-x83owez2jdhmdq

Despre
Lacul Roșu este una dintr-e cele mai mare lac de baraj natural format pe teritoriul României și face parte din Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș. Este situat la poalele muntelui Hășmașul Mare, în apropierea Cheilor Bicazului, la 26 km de orașul Gheorgheni, fiind accesibil de pe drumul național DN12C.

Lacul s-a format în anul 1837, în urma unor furtuni și ploi torențiale, prin surparea unei porțiuni din muntele Ghilcoș spre poalele masivului Suhard, barând valea râului Bicaz.

Denumirea lacului atât în limba română, cât şi în limba maghiară, provine ori de la muntele Ghilcoş (Ucigaşul), ori de la pârâul Roşu (Verescheu). Astfel, în 1864 apare sub denumirea Lacul Pietrii Roşii, mai târziu a fost denumit Lacul Ucigaş precum şi Tăul Roşu. Din 1936 este denumit oficial Lacul Roşu.

Culoarea roșie a lacului este dată de argilele bogate în oxizi de fier, aduse de Pârâul Roșu și depozitate în lac. Totodată, rocile de aceeași culoare ale masivului Suhard accentuează culoarea roșie a lacului.

Priveliștea este spectaculoasă datorită pădurii scufundate în lac, din care se mai văd din loc în loc trunchiurile molizilor ce străpung luciul apei, dând lacului un aspect unic în peisajul lacustru românesc.

Lacul are forma literei L și două brațe: Brațul Valea Oii, cu o lungime de 900 m și Brațul Valea Suhardului ce măsoară 438 m.

Format la altitudinea de 983 m într-o depresiune cu un climat predominant subalpin, lacul are o suprafață de 12,6 ha, o lungime de 2,5 km și o lățime de 100-200 m, un volum de 680.000 metri cubi și o adâncime maximă de 10,5 metri.

Suprafața lacului se micșorează de la an la an din cauza fenomenului de colmatare, prin aluviunile depuse de râurile ce se varsă în lac.

În aval de Lacul Roșu încep Cheile Bicazului, 6 km de chei spectaculoase în Carpații Orientali, pe valea râului Bicaz, care fac legătura între Transilvania și Moldova, și care, împreună, formează un ansamblu turistic unicat în România.

Tot aici se află și stațiunea cu același nume, care beneficiază din plin de clima subalpină și oferă amatorilor de drumeție itinerarii deosebit de atrăgătoare.

Cover foto: Mihálydeák Antal
https://visitharghita.com/ro/places/salina-praid-x83owez2jdhmdq

Despre
Castelul Lázár, situat aproape de centrul satului Lăzarea, este unul dintre cele mai frumoase exemple pentru arhitectura renascentistă din Transilvania.

Castelul cu creneluri a fost una dintre cele mai atractive reşedinţe nobiliare din secolul al XVII-lea din Transilvania. În holul cu boltă în ogivă există inscripţii cu litere gotice din anul 1532. Zidul de incintă este dotat cu patru bastioane. Intrarea în curtea castelului se face prin turnul de poartă pe latura sudică.

Castelul a fost construit în timpul lui István Lázár, tovarăşul de joacă al lui Gabriel Bethlen, mai târziu om de bază a principelui şi judele regal suprem al scaunelor Giurgeu, Ciuc şi Caşin. Blazonul lui din 1632 se află pe un perete al bastionului pe colţul stâng, în interiorul curţii, care desemnează şi data finalizării construcţiilor.

În 1707, castelul a fost incendiat de către armata imperială în urma unei campanii de represalii împotriva „kuruc”-ilor (oponenţii Habsburgilor), cum a fost şi seniorul castelului, Ferenc Lázár. De numele lui se leagă construcţia şi reconstrucţia Casei Cavalerilor.

Printre personalităţile de seamă care au păşit pragul castelului se numără principele Gabriel Bethlen, mama lui fiind membră a familiei Lázár. Mihnea Vodă al Munteniei a fost ascuns în castelul Lázár timp de un an după ce a fost alungat de către turci, iar Petru Rareş al Moldovei a petrecut aici 11 ani, între 1527-1538.

Castelul Lázár a fost ars în repetate rânduri şi s-a ruinat în 1842 tot din cauza unui incendiu.

Începând din 1967 castelul se află sub renovare şi restaurare, activitate ce se desfăşoară şi astăzi. Obiectivul final este redarea splendorii de odinioară a clădirii, deoarece acesta este una dintre cele mai importante construcţii în stil renascentist ale Transilvaniei.

Pe parcursul lucrărilor i s-a conferat şi statutul de sit arheologic. În anul 2013 a fost restituit urmaşilor familiei Lázár, motiv pentru care soarta castelului este încă indecisă.

Despre
Pe lângă obiectivele montane mai cunoscute ale Ţinutului Secuiesc, cum ar fi Munţii Harghitei, Cheile Bicazului, Lacu Roşu sau Lacul Sfânta Ana, această regiune mai ascunde multe obiective turistice demne de admiraţie. Printre acestea se numără şi Masivul Hăşmas, cunoscut printre iubitorii drumeţiilor mai ales datorită obiectivului turistic numărul unu al acestor munţi, Piatra Singuratică. Sunt de asemenea des străbătute cărările Hăşmaşului Mare, Hăşmaşului Negru, cele ale Vârfului Ascuţit (Ecem) sau cele aflate la baza fascinantului grohotiş Moara Dracului.

Cabana construită la picioarele Pietrei Singuratice reprezintă un important punct de întâlnire a mai multor trasee turistice, având totodată o privelişte fascinantă atât spre Depresiunea Ciucului, cât şi spre munţii Ciucaş, Bucegi, Piatra Craiului, etc.

Traseele turistice marcate nu reprezintă niciun pericol, ele putând fi parcurse fără probleme de către orice turist obişnuit cu cărările munţilor. Nu acelaşi lucru se poate spune despre escaladarea hornului Pietrei Singuratice.

Cu toate că în vara anului 2008 traseul a fost prevăzut cu cabluri din oţel, escaladarea acestei porţiuni impune îndemânare, forţă fizică şi multă atenţie din partea căţărătorilor amatori. Cei care ajung cu bine pe vârful aflat la 1608 m altitudine vor fi răsplătiţi de o panoramă intr-adevăr copleşitoare.

Foto: Dezső László
Sursa:https://visitharghita.com/ro/places/piatra-singuratica-tnkwwzkoxp3irg?fbclid=IwAR0DeUXbeKgyGRe8bg-LBaye_anaASMndxbNCYK8zGsS4WSqYhY1Qe1s7q8

Despre
Barajul de la Zetea este singurul lac artificial din zona superioară a Târnavei Mari. Lucrările de construcţie ale barajului au început în anul 1976, finalizându-se abia în 1992. Scopul construirii acestui baraj a fost apărarea împotriva inundaţiilor şi controlul nivelului râului. Barajul apără localităţile situate în valea Târnavei Mari de inundaţii, iar în caz de secetă asigură debitul normal al apei.

La început, fauna piscicolă era alcătuită din peştii migratori din pârâuri. Cantitatea cea mai semnificativă o reprezintă cleanul, apoi ca proporţie a populaţiei piscicole urmează păstrăvul. Lacul a fost populat şi cu alte specii mai mici, cum ar fi plevuşcă, beldiţă, albişoară, mreană vânătă, dar fauna piscicolă s-a îmbogăţit şi cu caras, crap, şalău, ştiucă, scobar, plătică, mihalţ, chiar şi cu biban. Se poate pescui atât de pe mal, cât şi din barcă, acestea fiind utilizate mai ales de către pescarii care folosesc rotativele sau muscăritul.

Cover foto: Mihálydeák Antal
Sursa foto și text:http://www.vizpart.ro/

Despre

Cheile Bicazului sunt situate în nord-estul țării, în Munții Hășmaș, fiind considerate unele dintre cele mai frumoase chei cu acces turistic din România. Formate de apele râului Bicaz, cheile sunt traversate de DN12C și fac legătura dintre două zone istorice ale României: Moldova și Transilvania.

Stânci verticale și de înălțimi apăsătoare, pârâuri de munte, cascade mai mari și mai mici și peșteri alcătuiesc curiozitățile Cheilor. Înaintând spre Cheile Bicazului, în partea stângă a drumului suntem însoțiți de stâncile Tunderkert, apoi ni se ivește o stâncă monumentală cu o cruce uriașă pe vârf. Aceasta poartă numele de Oltarko, a cărei înălțime de 1156 m a fost cucerită pentru prima dată în 1935 de alpiniști ardeleni.

Continuând drumul, întâlnim și alte frumuseți. Valea devine din ce în ce mai strâmtă. Pe ambele părți vedem pereți verticali de stânci, de 200-300 m, la poalele acestora făcându-și loc pârâul grăbit, Bicazul. Ajungem apoi la locul numit Poarta Iadului, numit și Gâtul Iadului.

Pârâul umflat capătă uneori dimensiunea unui fluviu, iar din cauza locului strâmt între stânci, acesta produce un vuiet asurzitor.

După un timp, plaiul se îmblânzește pe neobservate și, ajungând la punctul de revărsare a pârâului Tikos în Bicaz, ne găsim la granița dintre Transilvania și Moldova.

Foto: Desző Mátyás

Sursa: https://visitharghita.com/ro/places/cheile-bicazului-zq-atvgzcugw7g

Bilbor este localitatea cea mai nordica a judetului Harghita. Comuna este vecina cu judetul Suceava. Pâna în anul 1860 era localitatea cea mai nordica a Secuimii, fiind proprietatea comunei Ditrau. Comuna se afla la 28 km de gara CFR de la Toplita, iar hotarul judetului Suceava se afla la numai 9 km de localitate. Comuna Bilbor se afla pe Valea Bistricioarei la o altitudine de 900-1053 m în mijlocul unei imense paduri de conifere.Comuna Bilbor este cea mai bogata asezare din judetul Harghita în privinta izvoarelor de apa minerala – pe teritoriul administrativ a comunei fiind aproape 700 de izvoare. Aceste izvoare de apa minerala sunt la fel de bune calitativ ca si cele de la Borsec. Port popular local este interesant, specifice fiind bunditele brodate.

Despre

Dacă vă interesează viaţa animalelor sălbatice în mediul lor natural, dacă doriţi să le fotografiaţi sau să le filmaţi, vă recomandăm parcul zoogic de la Ivo (Izvoare).

Parcul de animale sălbatice de la Ivo (Izvoare) se intinde pe o suprafaţă de 320 de hectare, este brăzdat de râuri şi înconjurat de munţi.

În această regiune pitorească trăiesc în mediul lor natural căprioare, cerbi şi mufloni.

Cele câteva poteci şi gardurile au fost intervenţia noastră minimă şi necesară în frumuseţea sălbatică a naturii.

Parcul de animale sălbatice din Izvoare, județul Harghita se găsește în inima Carpaților Orientali. Scopul acestuia este de a restaura mediul natural al acestor animale.

Sursă : https://visitharghita.com/

Despre

Poate nu stiati ca in Romania exista o singura cascada cu apa termala, cea de la Toplita (judetul Harghita), un fenomen natural mai putin obisnuit. Mai ales ca este clasificata ca fiind a doua formatiune de acest fel din Europa (in Saturnia, Italia, mai exista o cascada cu apa termala).

Daca vorbim de atractii turistice in Toplita, e obligatoriu sa mentionam si Cascada cu apa termala, este cea mai deosebita atractie a sa. Rezervatia geologica din care face parte se afla in sud-vestul orasului. Nu prea ai cum s-o ratezi, pentru ca este vizibila chiar si din tren, daca circuli cu el de la Miercurea-Ciuc spre Targu Mures. Hai sa va spunem cate ceva despre Cascada!

Cum ajungeti la ea

Cascada cu apa termala de la Toplita s-a format pe terasa raului Mures, din depuneri de calcar si travertin. Prin urmare, o veti gasi pe raza acestui rau, in Lunca Muresului, la marginea localitatii Toplita; orasul se afla la intersectia a doua drumuri nationale, DN 12 si DN 15.

Cum spuneam, cascada poate fi admirata si din tren, pentru ca se afla la circa sapte metri de calea ferata care duce spre Targu Mures. Insa nu veti avea aceeasi senzatie de caldura si de emotie pe care o incercati atunci cand alegeti sa o vizitati cu masina. Este adevarat, drumul din Toplita spre cascada nu este “ca-n palma”, insa merita putina zgaltaiala. Asa ca luati-va inima-n dinti, porniti de la Casa de Cultura pe strada Nicolae Balcescu, treceti podul peste Mures si calea ferata si urmati indicatorul spre statiunea Bradul. Dupa vreo 150 de metri, veti ajunge la o rascruce de drumuri: unul asfaltat, care urca, si unul neasfaltat – care coboara. Ei bine, ati ghicit, trebuie sa-l urmati pe cel neasfaltat, care va va duce insa (dupa doar 200 de metri) direct la cascada.

Imediat ce veti ajunge la ea, veti intelege de ce a fost declarata monument al naturii, arie protejata de interes national si rezervatie naturala de tip biologic si peisagistic. Suprafata totala a rezervatiei este de 0,5 hectare. Caldura pe care o veti simti vine chiar de la vaporii de apa, a carei temperatura ajunge chiar si la 27 de grade. Apa termala este foarte bogata in calciu, insa aspectul deosebit al Cascadei de la Toplita se datoreaza culorilor schimbatoare cu care-ti incanta privirea. Fenomenul este explicabil: culorile deosebite reflectate de apa (de la alb la brun inchis) se datoreaza travertinului din straturile inferioare, aflat intr-un proces continuu de depunere. Cascada este alimentata de izvoarele statiunii Bradul.

Unul dintre caracteristicile sale unice este ca apa cascadei ingheata foarte rar sau chiar deloc, pastrandu-si temperatura calda chiar si in mijlocul iernii. Cu toate acestea, in iarna anului 2014, la Toplita a avut loc un astfel de fenomen, cand in regiune s-au inregistrat -29 de grade Celsius; cascada a inghetat, iar ulterior, pentru ca a avut loc o crestere brusca de temperatura, s-a rupt o parte din stanca, prabusindu-se.

 

Sursa: https://blog.travelminit.ro/

Share:
Folosim cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența dvs. pe site-ul nostru web. Navigând pe acest site, sunteți de acord cu utilizarea de cookie-uri.